Θεραπευτική προσέγγιση Gestalt

 

Η θεραπευτική προσέγγιση Gestalt ξεκίνησε περίπου το 1951 από τον F. Perls, Εβραίου ψυχαναλυτή από τη Γερμανία, ο οποίος μετανάστευσε στις Η.Π.Α. σε ηλικία περίπου 53 ετών. Σήμερα η Gestalt μπορεί να θεωρηθεί όχι μόνο μια άλλη ψυχοθεραπεία, αλλά μια αληθινή υπαρξιστική φιλοσοφία, μια «τέχνη του ζειν» με αυθεντική επαφή και θεώρηση του τρόπου που σχετιζόμαστε με τον κόσμο (Ginger, 2010).

Η θεραπευτική προσέγγιση Gestalt είναι :

  • Φαινομενολογική

Εστιάζει στην υποκειμενική αντίληψη του ατόμου και της πραγματικότητάς του.

  • Υπαρξιακή

Βασίζεται στο «εδώ και τώρα» δίνοντας έμφαση στο ότι κάθε άτομο είναι υπεύθυνο για τον προορισμό του.

  • Βιωματική

Εστιάζει στο «τί» και «πώς» ο άνθρωπος σκέφτεται, αισθάνεται και πράττει καθώς αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του.

  • Διαλογική

Ενδιαφέρεται να χτίσει έναν αυθεντικό διάλογο / «συνάντηση» στη θεραπευτική σχέση, θεωρώντας τον ως ένα παράγοντα εξέλιξης και θεραπείας.

 

Θεραπευτική προσέγγιση GestaltΒασικός στόχος στη θεραπεία Gestalt είναι να αποκτήσει το άτομο επίγνωση του τί βιώνει και πράττει. Μέσα από τη διαδικασία της επίγνωσης, το άτομο κερδίζει την κατανόηση του εαυτού του και του περιβάλλοντός του. Γνωρίζει τη δυνατότητα για αλλαγή και την ικανότητά του να κάνει επιλογές ούτως ώστε να ζει μια αυθεντική, με νόημα ζωή. Οι θεραπευτές Gestalt είναι «παρόντες» στη θεραπευτική διαδικασία όπου το Εγώ / Εσύ αποτελεί βασική αξία σε μια θεραπευτική σχέση που βασίζεται στη γνήσια επαφή και όχι σε μια ερμηνεία του θεραπευτή ή τη χρήση στείρων τεχνικών (Gestalt Foundation of Greece).

To ζήτημα στην ψυχοθεραπεία Gestalt δεν είναι η ανάλυση ή η ερμηνεία γεγονότων, συμπεριφορών ή συναισθημάτων. Αυτό προκύπτει ούτως η άλλως εντός της θεραπείας με έναν τρόπο φυσικό και συνάμα αποκομμένο απο ντετερμινισμούς του παρελθόντος. Το σημαντικότερο σημείο της θεραπείας υποστηρίζεται ότι είναι η ενίσχυση της σφαιρικής επίγνωσης του τρόπου με τον οποίο το άτομο υπάρχει, του τρόπου με τον οποίο ζει και ενσωματώνει τα βιώματα του παρόντος, του τι αποφεύγει, του τι το δυσκολεύει, του τι αγαπά και του τι το ελευθερώνει. Ισότιμα ο θεραπευτής και ο θεραπευόμενος ανακαλύπτουν τους στόχους και τους σταθμούς αυτής της διαδρομής (Ginger, 2010).

Gestalt Foundation of Greece στο www.gestaltfoundation.gr

Ginger, S. (2010). Θεραπεία Gestalt: Η τέχνη της Επικοινωνίας. Αθήνα: Εκδ. Ασημάκης 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>