Τι σημαίνει «αγαπάω τον εαυτό μου»;

Ακούμε συχνά ότι πρέπει να αγαπάμε τον εαυτό μας. Σε όλα σχεδόν τα βιβλία αυτο-βοήθειας διαβάζουμε για τη θετική σκέψη και τα καλά λόγια που πρέπει να λέμε στον εαυτό μας. . Κάτι τέτοιο είναι η αγάπη λοιπόν; Όταν στενοχωριέμαι για κάτι, αυτό σημαίνει ότι δεν αγαπάω τον εαυτό μου; Ακούμε συχνά ότι πηγή όλων των δεινών είναι το γεγονός ότι δεν αγαπάμε τον εαυτό μας. Η Μαρία με ρωτά λοιπόν με αγωνία «Τι πάει να πει αγαπώ τον εαυτό μου; Εγώ τον αγαπώ; Πώς θα γίνει να τον αγαπήσω μπας και δω μια άσπρη μέρα;»
Η ερώτησή της μου προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα… αναρωτιόμουν εάν ήταν ερώτηση στοργής προς τον εαυτό ή ερώτηση απαίτησης από τον εαυτό.. Υπήρχε μια απόγνωση στον τρόπο εκφοράς του λόγου της, όπου και στάθηκα, απ’ όπου και ξεκινήσαμε..
– Σκεφτόμουν πως χάνομαι πολλές φορές, πως δεν ξέρω τι θέλω, πως κάνω λάθη, πως επιλέγω λάθος ανθρώπους, κι όλα αυτά επειδή δεν αγαπάω τον εαυτό μου. Θέλω να δω πως μπορώ να τον αγαπήσω..
– Αναρωτιέμαι Μαρία εάν υπάρχει κάποιος άνθρωπος στη ζωή σου που να τον αγαπάς..
– Ναι τους γονείς μου, τους φίλους μου, τα αδέρφια μου.. βεβαίως..
– Και πώς καταλαβαίνεις ότι τους αγαπάς;
– Ε τι πώς; Το καταλαβαίνω, το ξέρω, το νιώθω.. χαίρομαι όταν τους βλέπω, θέλω να μιλάω μαζί τους, με νοιάζει το τι κάνουν, όλα.. Από την άλλη ξέρω κι εγώ.. αρκετές φορές τους συμπεριφέρομαι απότομα και δεν είμαι εκεί όταν με χρειάζονται.. Είναι αγάπη αυτό;
– Εάν θεωρήσουμε ότι είναι αγάπη αυτό που λες.. σου θυμίζει κάτι από τον τρόπο που αγαπάς τον εαυτό σου;
– Ναι..
Συχνά αμφισβητούμε ή ακόμα περισσότερο ισοπεδώνουμε την αγάπη. Όλοι οι άνθρωποι αγαπάμε. Και τον εαυτό μας και άλλους. Πολλές φορές βέβαια στο όνομα της αγάπης διαπράττονται εγκλήματα. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν αγαπάμε. Ούτε βέβαια ότι η αγάπη δικαιολογεί όλους τους τρόπους έκφρασής της. Ας ξεκινήσουμε όμως από το να μην αμφισβητούμε ένα συναίσθημα που υπάρχει εγγενώς στις καρδιές όλων μας. Πολλές φορές με τους κοντινούς μας ανθρώπους όταν θυμώνουμε λέμε «Γιατί το έκανες αυτό; Δε σ’ αγαπάω» και δυστυχώς κάτι τέτοιο το κάνουμε και σε μικρά παιδιά. Μαθαίνει λοιπόν ένα παιδί, όπως ενδεχομένως μάθαμε κι εμείς κάποτε, ότι η αγάπη δε χωράει λάθη, δε χωράει θυμό.. Ότι όταν οι άλλοι θυμώνουν μαζί μας δεν μας αγαπάνε ή όταν θυμώνουμε εμείς με άλλους ότι δεν τους αγαπάμε κ.ο.κ… Άλλες φορές πάλι επειδή αγαπάμε ή επειδή μας αγαπάνε παραβιάζουμε, απαιτούμε, κρίνουμε, λέμε πράγματα «σκληρά για το καλό του άλλου, από αγάπη». Οπότε σε αυτήν την περίπτωση μαθαίνουμε ότι η αγάπη έχει και παραβίαση, και επίθεση και προσβολή και κριτική και απαίτηση.
Είναι έτσι όμως; Χρειάζεται να ταυτίζουμε ένα συναίσθημα, την ΑΓΑΠΗ, με συμπεριφορές; Ως ένα σημείο, αυτή η ταύτιση είναι απαραίτητη. Χρειάζεται ενδεχομένως κάποια στιγμή στη ζωή μας να σταθούμε και να αναρωτηθούμε ποιες συμπεριφορές θεωρούμε ότι δείχνουν αγάπη και ποιες όχι. Να αναζητήσουμε πιθανές διαστρεβλώσεις στη συγκεκριμένη σύνδεση αγάπης και συμπεριφορών. Εκεί θα καταλάβουμε πολλά και για τον εαυτό μας και για τις σχέσεις μας.
Από ένα σημείο και μετά ας μην ταυτίζουμε την αγάπη με τη συμπεριφορά. Ας μην κατακερματίζουμε την αγάπη, που είναι κάτι ολόκληρο από μόνη της. Όταν το κάνουμε αυτό χάνουμε την αίσθησή της και αρχίζουμε να την ψάχνουμε σε κάτι που είναι έξω από εμάς, δηλαδή σε «εκδηλώσεις», σε συμπεριφορές. Κι εκεί είναι που μπερδευόμαστε, όταν ψάχνουμε για ενδείξεις και αποδείξεις στους τρόπους «εκδήλωσης» της αγάπης..
Αν δεν μας αρέσει ο τρόπος που αγαπάμε, ας αναρωτηθούμε τι υπάρχει σε αυτόν τον τρόπο που μας εμποδίζει να βιώσουμε την αγάπη όταν τη χρειαζόμαστε. Η αγάπη είναι στρωμένη με αποδοχή και πλησίασμα.. Και αυτή είναι η βάση από την οποία θεωρώ ότι χρειάζεται να ξεκινήσει το ταξίδι διερεύνησης της χώρας «της αγάπης προς τον εαυτό» και γιατί όχι και της «αγάπης προς τους άλλους».

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>